83 Redpath

Located in the vibrant neighbourhood of Yonge and Eglinton, 83 Redpath was designed with living in mind. Since its completion in 2010, it has become an invigorating and inviting place to live that encourages green futures, and offers a timeless space for living. At the street level, townhouse units and a landscaped courtyard seamlessly integrate the condominium tower into its surroundings. Amenity spaces include an indoor fitness pavilion, a theatre room, a yoga studio, half-court basketball and guest suites.

  • Overview

    Client: The Benvenuto Group
    Size: 21 storeys; 212 units
    Completion: 2010
    Benchmark: Green Globes Standards
    Our Role: Architecture, Planning
    Expertise: Infill development, Residential high-rise, Townhouses
    Notable Awards: 2012 PUG Award: People’s Choice for Residential Architecture

     

     

  • Location
  • Description

    83 Redpath was one of the first significant intensification of an existing apartment building and surface parking lot in midtown Toronto, transforming the parking into new density and a landscaped courtyard.

    In addition to architectural design services, we offered development consulting and a successful re-zoning for this site. As a result, a new 21-storey point tower was positioned to minimize impact on the existing 20-storey rental building on the site. The new tower together with a block of townhouses frames a landscaped courtyard enjoyed by both the new residents of the condominium and the existing residents of the rental apartment building. The intensification allowed for a significant reinvestment in the existing rental building without necessitating rental increases while adding housing in a desirable neighbourhood. Furthermore, the existing apartment building also benefitted with new underground parking, shared vehicle access and a new outdoor swimming pool.

  • Context

    83 Redpath is located in midtown Toronto, and in walking distance of Yonge street and the Eglinton Station—a major transit hub. Its vibrant neighbourhood is comprised of restaurants, entertainment centre, libraries, shops, and an array of offices. The project distinguishes between public versus private outdoor spaces, encouraging responsible use and stewardship of the public realm.

  • Design Approach

    The intersection of two soaring rectangular volumes creates two dramatic spaces: an open-air rooftop amenity on the 20th floor, and a powerful entrance—reinforced by the expansive cantilever floating over a two-storey lobby. The façade is sleek and tight, animated by a playful pattern of shimmering glass panels as a counterpoint to the strong geometric forms. The design of the project garnered the people’s choice award for the best residential condominium in 2012.

  • Sustainability Features

    We leveraged our expertise in green office building to create an innovative residential complex. This modern, clean-lined condominium not only offers quality finishes and flowing suite layouts spilling out to generous balconies, but it also presents home owners with energy savings and new conveniences. The landscaped roof, super high-efficiency boilers, and rainwater collection are just a few of this condominium’s many true sustainable features.