Project

Portland Commons

Portland Commons
Portland Commons is located between Wellington Street, Portland Street, and Front Street, and will respond to each street’s unique character. The project will re-establish the importance of the former Wellington Place and preserve and retain the three Heritage buildings on site in their totality. The project is also situated in a way that will connect to the rest of King St. West along vibrant Portland Street and address the scale of the neighbourhood.

The ground floor is activated by creating pedestrian-priority mid-block connections through the site, with animated landscape and retail spaces in-between. Multiple entrances and lobbies are offered into the soaring ground floor lobbies and retail, both internal and outwards to the community. Vehicular interference has been substantially minimized on site.

Inspired by the light-filled lofty ceilings of the heritage and industrial buildings that surround the site, Portland Commons is a modern high-efficiency workplace building that focuses on creating health and wellness-focused work environment. Its materiality and massing also relate to its context as it pulls colours, scale, and granularity from the industrial buildings found in the King West Neighbourhood. Varying step-backs respond to Portland Street and generous landscaped open spaces are designed on all sides of the building. 

Credits
Awards
N/A
Client
Portland Property Group
Location
Toronto, Ontario
Area
 s.f.
Completed
Related Markets
Related Services

The ground floor is activated by creating pedestrian-priority mid-block connections through the site, with animated landscape and retail spaces in-between. Multiple entrances and lobbies are offered into the soaring ground floor lobbies and retail, both internal and outwards to the community. Vehicular interference has been substantially minimized on site.

Inspired by the light-filled lofty ceilings of the heritage and industrial buildings that surround the site, Portland Commons is a modern high-efficiency workplace building that focuses on creating health and wellness-focused work environment. Its materiality and massing also relate to its context as it pulls colours, scale, and granularity from the industrial buildings found in the King West Neighbourhood. Varying step-backs respond to Portland Street and generous landscaped open spaces are designed on all sides of the building. 

Awards
N/A
Client
Portland Property Group
Credits
Location
Toronto, Ontario
Area
 s.f.
Storeys
Units
Related Markets
Related Services